Le Groupe Rousseau Lefebvre

Otto-Maass Rooftop Gardens _McGill University

2002-2004

Client

McGill University

Collaborators

  • Sandra Barone, landscape architect
  • EKM architecture

Environmental and sustainable benefits

  • Sustainable stormwater management
  • Increased biodiversity
  • Increased biomass
  • Heat island mitigation
  • Social responsibility
  • Health and well-being

This inner courtyard is set on a very difficult site for vegetation. Built on a roof covering several technical elements, the courtyard undergoes daily trampling by thousands of students and is in the shadow most of the day.

As an answer to all those constraints, the site was transformed in a vast urban esplanade where planted areas were carefully positioned. The vegetation species were selected specifically for the site and an irrigation system, using recuperated stormwater, was installed.

Textured screens, retaining wall-benches and planted mounds organisation the circulation patterns across the space efficiently to avoid foot traffic in the vegetated areas.

This open space, with a sober design, is a nice setup for informal gathering and relaxation.

  • Universal accessibility
  • Stormwater recuperation
  • Construction techniques for rooftop gardens