Le Groupe Rousseau Lefebvre

Place Marcel-Gamache _Laval

2009-2011

Client

City of Laval

Environmental and sustainable benefits

  • Increased biodiversity
  • Increased biomass
  • Heat island mitigation
  • Sustainable materials
  • Social responsibility
  • Health and well-being

The redevelopment of this public square is part of a process of enhancement and redevelopment for this civic space, strongly linked to the history and development of the old city of Sainte-Dorothée.

The various interventions proposed made it possible to redefine the place as a central element for the gathering of the community by improving its connection with the elements around the perimeter of which the church which has a privileged relation with the latter. The integration of the existing fountain and the monuments, as well as the preservation of the many mature trees present on the site also constituted important issues.

The language of form and the materials used are both a reference to the architectural language of the church resulting from the modernist movement that a nod to the agricultural and horticultural production that has marked the history of this sector of Laval. One of the main objectives was also to be able to work with noble and sustainable materials, while respecting the heritage value and the quality of the site.