Le Groupe Rousseau Lefebvre

Parc des éclusiers _St-Jean-sur-Richelieu

2017-2018

Client

City of Saint-Jean-sur-Richelieu

Collaborators

Tetra Tech Qi

Environmental and sustainable benefits

  • Sustainable stormwater management
  • Increased biomass
  • Heat island mitigation
  • Sustainable materials
  • Social responsibility
  • Health and well-being

This project transforms the north entrance of the city center in the form of a new public space bordering the historical landmark of the canal de Chambly. The mandate was to complete the design and develop tender documents and construction follow-up for the transformation of a street into a pedestrian area.

Located on the Chambly Canal National Historic Site and crossed by the 1937 railway bridge, the project has given rise to a series of interpretive elements that bring the history of the site to life. The integration of architectural elements and works of art, including the linear bench created by the artist Pascale Hébert and the sculpture of the artist Pierre Leblanc give deeper meaning to the place, a connexion to the city’s history.